Projecten

Lezing  de eeuwige tuin 16 november 2018


Een begraafplaats bezoeken we om iemand te gedenken maar ook voor de sfeer van de oude bomen, met mos begroeide grafstenen en de rust. Van hunebedden, landschapsparken tot natuurbegraafplaatsen in deze lezing nemen we een kijkje in de eeuwige tuin. De beplanting en de symboliek van planten op graven komt hierin uitgebreid aan bod.
Datum:    vrijdag 16 november 2018
Tijd:          14.00-16.00 uur
Plaats:      Zalencentrum café Keulen
Adres:       Schoolstraat 3 Klimmen
Kosten:     €10,- (incl. koffie/thee en cake) contant betalen bij aanvang.
Parkeren: Bij het café is een grote privé parkeerplaats

Organisatie www.droesentuinen.nl www.carotuinen.nl

Aanmelden  voor lezingen en excursies bij: info@carotuinen.nlOpen Tuindagen 3 en 4 juni 2017


Tijdens de Velt ecotuindagen zijn in Parkstad ook 3 tuinen te bezichtigen.
Een ervan is de moestuin van Irene op het volkstuinencomplex In de Lemmender in Brunssum. Deze moestuin is overzichtelijk ingedeeld in percelen waardoor er goed wisselteelt kan worden toegepast. Ook zijn er kruiden, bloemen, kleinfruit, een vijgenboompje en een appelboom. Deze mooie onderhoudsarme tuin kan inspirerend zijn voor beginners en bezitters van een kleine tuin. De tuin is gelegen op een volkstuinencomplex waar ruim 100 tuinen zijn. Op dit complex is vorig jaar een boomgaard aangeplant met diverse soorten appel- peren- en pruimenbomen en een groot aantal struiken met kleinfruit. Verder staan op het complex bijenkasten en een bakhuis.
Er is een fietsroute aanwezig om de andere twee tuinen in Parkstad te bereiken, namelijk De Dobbeltuin en de Schiffelerhof in Heerlen.

De tuinen van de woongemeenschap Schiffelerhof.
Deze unieke, gerestaureerde Carré-boerderij omvat 2 hoven, siertuinen in verschillende stijlen, een moestuin, hoogstamboomgaard en kleinfruit. Verder is er een kleine imkerij en verzorgen we varkens, kippen en geitjes.
Terras met koffie etc. en vlaai uit de sjansenoven.

Schiffelerhof
9 juni 2017Rondleiding Cottagetuin Oirsbeek

Aanmelden vóór maandag 5 juni bij:
guusdroesen@gmail.com o.v.v. Tuinrondleiding 

Bewaren

Bewaren

Blog

Observeren en genieten

Maart 2019

Als ik fiets, wandel of thuis ben, ik ben altijd aan het ontdekken. Wat is er te zien, horen en ruiken in de natuur. Ik maak graag een omweg naar de winkel als ik daar meer bomen, groen of tuintjes kan zien. En nu in maart is het helemaal feest. De vogels zijn druk in de weer met het maken van een geschikt nest of ze fluiten hoog in de boom zodat iedereen het kan horen. De koolmeesjes hangen ondersteboven aan de klimop om daartussen allerlei voedsel te vinden. Bijen vliegen van krokus naar krokus. De knoppen van de bomen en struiken worden steeds dikker en de gele kornoelje (Cornus mas) staat al in bloei. Deze grote heester is, omdat die zo vroeg bloeit erg belangrijk voor insecten en krijgt in het najaar grote eetbare bessen, waar vogels dol op zijn. Eigenlijk zou deze geel bloeiende heester in geen enkel park of grote tuin mogen ontbreken. Hier hoef ik niet voor op vakantie om van te genieten of inspiratie voor mijn eigen tuin op te doen, al dat moois speelt zich af in mijn omgeving. Als je er maar oog voor hebt.

In maart is er zoveel te zien en te genieten. Ga of kijk naar buiten en observeer, maar vooral… geniet van al dat moois.


Vogels tellen Afbeeldingsresultaat voor tuinvogels voeren

Januari 2019

Ik verheug me er altijd op en bijna is het zover dan zit ik klaar, meestal aan het ontbijt met mijn verrekijker, pen en papier. Van te voren heb ik al goed gekeken wie er langs zou kunnen komen, want ondertussen ken ik mijn tuinbezoekers al goed. Het roodborstje natuurlijk  en af en toe de grote bonte specht die dol is op de meelwormen in de pindakaaspot, de koolmezen wachten dan rustig hun beurt af om ook hiervan te smullen. En komend weekend is het weer zover, de nationale tuinvogeltelling.

En als je zo in de tuin naar de vogels kijkt zie je ook meteen waar de tuin nog wat meer beschutting nodig heeft, waar zouden ze hun nest kunnen maken. Tuinen zijn ook in de winter ontzettend belangrijk voor vogels en als we deze nu natuur en vogelvriendelijk inrichten is dat voor iedereen genieten.

Caroline Robben 06-38423915 info@carotuinen.nl